Bodemgezondheid
Bodemgezondheid

Bodemgezondheid

7.95

Artikelnummer: K717

Dokter Gouwe adviseert voedsel van gezonde bodem.

BODEMGEZONDHEID

Dit boekwerkje over bodemgezondheid werd in 1948 uitgegeven door de Nederlandsche Vereeniging voor Natuurgeneeswijzen te Soest. Eind 2012 werd zij toevallig teruggevonden bij een kringloopwinkel in Zwolle. Destijds bestond nog besef, bij een belangrijk deel van de medische praktijk dat een gezonde bodem belangrijk is. Namelijk de logische samenhang tussen een gezonde bodem en de gezondheid van alles wat daarop leeft en er van eet.  Het was ook de tijd dat men nog hoofdzakelijk voedsel van eigen bodem at. Inmiddels is die praktijk geheel anders, maar nog altijd zijn de opvattingen en uiteenzettingen in deze brochure actueel en begrijpelijk. Behalve de oorspronkelijke tekst is een commentaar toegevoegd waarin ook nieuwe denkbeelden over bodemgezondheid aan bod komen.

Deze versie is voorjaar 2022 aangepast met een voorwoord door Herman Wijffels en glorend perspectief door Theo Mulder.

 

DOKTER GOUWE ADVISEERT VOEDSEL VAN GEZONDE BODEM

Dokter Willem Frederik Karel (Frits) Gouwe (1898-1962) was ruim dertig jaar gemeentegeneesheer van Ambt Hardenberg en woonde in Lutten aan de Dedemsvaart (NO-Overijsel). In de 2e wereldoorlog werd hij door de Duitsers lange tijd gevangen gezet. Omdat hij, op grond van zijn ambtseed, weigerde inlichtingen te verstrekken over zijn patiënten. Uiteindelijk werd hij door de Russen uit Duitse gevangenschap bevrijd. Hij keerde, sterk vermagerd door alle ellende en ontberingen, terug naar zijn praktijk in Lutten.

Als arts heeft Frits Gouwe zich ingespannen voor de bestrijding van tuberculose. Hij vond goede hygiëne, frisse lucht en gezond voedsel van groot belang. Maar het gebruik van kunstmest, dat in die tijd vaak ongebreideld toegepast werd, vond hij schadelijk voor het land. Dokter Gouwe was een kundig arts en werd, vooral door de specialisten van de ziekenhuizen, geroemd om zijn goede diagnostische inzicht. Hij was een betrokken arts en had een heldere en logische visie op de samenhang tussen voeding en gezondheid.
Zijn opvattingen zijn verrassend actueel.

 

Bodemgezondheid, W.F.K. Gouwe, arts
Oorspronkelijke uitgave 1948
Tweede druk 2013
Derde aangepaste druk, voorjaar 2022.
Met voorwoord door Herman Wijffels en nawoord door Theo Mulder.
Nederlands,  44 blz., paperback.
Uitgever: Mulder Agro ISBN: 978-94-6365-442-5

Extra informatie

Gewicht 0.288 kg

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bodemgezondheid” te beoordelen