Winter-tijd, kijken en lezen

Winter,
tijd van ontspannen, genieten en inspireren

Permacultuur op de Krameterhof

Sepp holzer, de rebelse boer.

Toen Sepp Holzer in 1962 het bedrijf van zijn ouders overnam, kwam hij net van de landbouwschool. Hij concludeerde al snel dat wat hij op school geleerd had, maar gauw moest vergeten. Voortaan ging hij zijn bedrijf in harmonie met de natuur beheren.
Daar waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een paradijs. In Oostenrijk wordt hij ‘der Agrar-Rebell’ genoemd.
Hier vindt u zijn inspirerende video’s: http://www.krameterhof.at/index.php?id=videos

Eén van zijn boeken ‘Holzer’s permacultuur’ is vertaald in het Nederlands. Een praktische gids voor moestuiniers, boomgaardeniers en boeren.
Verkrijgbaar bij Kopersporen

4000 Jaar Kringlooplandbouw

Prachtig boek, aanrader van de eerste orde.

 In 1904 maakte Franklin Hiram King een studiereis naar Oost-Azië om te zien hoe het kan dat men in China en Japan al zo lang in staat is om met zo weinig grondoppervlak zo veel mensen te voeden.
Een legendarisch en ontwapenend boek. Helder vertaald en naar deze tijd gebracht door Sietz Leeflang. Hij voegt aan het boek het Manifest voor de Kringlooplandbouw toe.Honderd jaar geleden geschreven, maar actueler dan ooit.
Meer hierover op www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?7022 of www.de12ambachten.nl/boekenland.html

Woestijnen vergroenen

De missie van John D. Liu

Het begon allemaal in 1995 toen cameraman John D. Liu het Löss-plateau in China filmde. Hij zag hoe de lokale bevolking een gebied bijna zo groot als Nederland veranderde van een dorre, uitgeputte woestenij in een grote groene oase. Die ervaring veranderde zijn leven. Vanaf dat moment reist John Liu de hele wereld af om regeringsleiders, beleidsmakers en boeren met zijn beelden en kennis te overtuigen en te inspireren. Onvermoeibaar brengt hij de boodschap dat herstel van ecosystemen niet alleen mogelijk is, maar ook nog eens economisch zeer zinvol.
‘Tegenlicht’ volgde Liu op zijn missie in Jordanië en laat aan de hand van Liu’s inspirerend filmmateriaal zien dat een groene toekomst wereldwijd mogelijk is.
Meer op http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Groen-Goud.html

De natuur in getallen

Een kunstwerk.

Dat de natuur kunstig in elkaar zit, laat deze korte maar prachtige video zien. De Fibonacci rij en de Gulden Snede zijn wiskundige principes die je overal in de natuur terugvindt. Ook het logo van het PKS tuingereedschap is hierop gebaseerd. De theorie er achter is soms taai, maar die heb je niet nodig om te genieten van deze bijzondere  video.
http://www.youtube.com/watch?v=kkGeOWYOFoA

Heeft u tips en ideeën voor deze pagina, laat het ons weten.

Gerelateerd Nieuws

Reageer op dit bericht