Gazon ontmossen: Verticuteren met je eigen grasmaaier

Het gras is altijd groener … bij mensen die hun gazon verticuteren!

Wil je je gazon mooi en gezond houden? Gebruik dan deze verticuteerset, past op de meeste grasmaaiers. Verticuteren is een uitkomst, juist als er veel mos in je gazon zit. Verticuteren van het gazon is belangrijk om het mooi te houden. Je ontdoet het gras van viltlagen, mos en ook dode grasresten. Hierdoor krijgt het gras weer lucht en dus ruimte om te groeien. Verticuteren kan je het beste in het voorjaar doen.

Een dunne moslaag in het gazon is goed, want dit houdt vocht vast en beschermt tegen extreme temperaturen. Maar de laag mos moet niet té dik worden, dan krijgt het gras niet genoeg zuurstof en voedingstoffen. Door te verticuteren, houdt je de laag mos onder controle. Dan krijgt het gras juist de kans om te groeien. Want er komt meer zuurstof, voedingsstof en water bij de wortels van het gras. Hierdoor groeit jouw gras sterker en dichter.

Gazon verticuteren een ingewikkelde klus? Er zijn verschillende manieren om te verticuteren: met de hand met een verticuteerhark, met een verticuteermachine, of met een verticuteerset op je eigen grasmaaimachine. Met de hand is erg veel werk wanneer je een grote tuin hebt. Een verticuteermachine kan je huren. Maar veel makkelijker is het gebruiken van je eigen grasmaaimachine met een verticuteerset. Zo verwijder je snel en effectief dode grasresten en mos uit je gazen, op het tijdstip dat het jou uitkomt.

De wortels van mos zitten oppervlakkiger in de bodem dan de wortels van gras. Aan de verticuteerset zitten veren, deze werken als een soort haken. De haken krabben het mos tussen het gras weg en trekken de wortels van het mos uit de bodem, terwijl de wortels van het gras juist meer ruimte krijgen. Je kan het beste een gazon verticuteren als het minimaal 3 jaar ligt., omdat de wortels van het gras diepgeworteld moeten zijn.

 

Stappenplan gazon verticuteren

Stap 1: Grasmaaien. Doordat je het gras kort hebt gemaaid, kan je tijdens het verticuteren dichterbij de viltlaag. Hark eventueel het maaiafval weg.

Stap 2: Zorg er voor dat het mos een beetje vochtig is, voordat je begint met verticuteren, dan laat het mos makkelijker los. Als het gras een al een poosje droog is, doe dit dan door middel van een sproeibeurt.

Stap 3: Bevestig de verticuteerset op de grasmaaimachine. Stel de verticuteerset af op de juiste hoogte.

Stap 4: Ga in rechte banen over het gazon.

Stap 5: Hark het mosafval weg.

Stap 6: Ga nu, haaks daarop, opnieuw in banen over het gazon heen. Deze keer zal het mosafval minder zijn.

Stap 7: Verwijder het mosafval van het gazon met je gazonhark.

Klaar!

Door het verticuteren ziet je gazon er even niet zo mooi uit. Wacht rustig af, door de extra ruimte en zuurstof zal het gras zich snel van zijn groenste kant laten zien.

 

Verticuteerset

Met deze verticuteerset maak je van je eigen maaimachine in een mum van tijd een efficiënte verticuteermachine. De set past op vrijwel elke maaimachine. Past op vrijwel elke maaimachine met een mes van 40 cm of meer. Bij elektrische maaimachines is een vermogen nodig van 1200 W. Het is de beste keuze als je kostenbesparend wilt verticuteren. Wanneer je bij intensief gebruik nieuwe veren nodig hebt, zijn deze los verkrijgbaar.

Link naar Verticuteerset

 

gazon verticuteren