Bijenparadijs

Bijenparadijs: zaad voor bijen.

Bijen zorgen door de bestuiving van bloemen voor vruchten en zaden. Ze zijn daarom van groot belang voor ons voedsel. Al jaren worden ze in hun voortbestaan bedreigd door bestrijdingsmiddelen en té eenzijdig bijenvoedsel. Niet alleen de ‘tamme’ maar ook wilde bijen en hommels leggen massaal het loodje. Hoog tijd dus om een bijenparadijs te creëren, ook bij u in de buurt!
Daarom ontvang je gratis bloemenzaad bij je bestelling bij Kopersporen.*
*vanaf €25,- of meer.

 

Bijen: ijverig volkje, maar bedreigd

 

Tamme bijen zijn natuurlijk niet echt tam maar hebben een imker. Wilde bijen regelen het allemaal zelf. Alle bijen, hommels en hun soortgenoten zorgen voor de bestuiving van de bloemen waardoor er vruchten en zaden ontstaan voor het voortleven van de plant. Wij plukken daar de vruchten van in de vorm van appels, peren en heerlijke kruiden van de zaden van planten. Volgens deskundigen leveren ze in de fruitteelt een bijdrage van ongeveer € 2000,- per hectare op. In de groenteteelt kan dit zelfs oplopen tot € 200.000 per hectare.
Wat betekenen ze feitelijk dus voor ons mensen? Ze voorkomen honger!
Best belangrijk dus, die behulpzame en ijverige volkjes.

 

Wij willen bijen helpen

Wij maken ons zorgen om bijen, maar willen er ook vóór zorgen. In navolging van de Honey Highway, waarbij 7 km berm van de A4 van Delft naar Schiedam is ingezaaid met bijenbloemen, willen ook wij meer bloemen, meer bijenparadijs. Daarom geven we in samenwerking met Zaadhandel van der Wal gratis biologisch ‘bijenzaad’ weg, bij bestellingen vanaf €25,-**. Het mengsel bestaat uit: Goudsbloem, Boekweit, Phacelia (Bijenbrood), Gele Mosterd, Koriander, Kummel, Nootzoetraapzaad, Korenbloem, Malva, Dille en Borage.
** weer geldig vanaf maart t/m mei 2020.

 

Zo help je bijen

 

– Zaai het zaad in je tuin of in je buurt. Zoek bijvoorbeeld een (half) leegstaand perkje of juist een mooi veldje om de mooie bloemen te laten bloeien.
– Stuur de helft van het zaad naar de burgemeester van de gemeente: met het verzoek ‘bijengrond’ ter beschikking te stellen, waar je vervolgens de andere helft in zaait.
– Geef het aan vrienden.
– Na de bloei oogst je het zaad: om te gebruiken in de keuken én om weer te zaaien.

 

Kies voor meer bijenparadijs

Door het zaaien van het bijenzaad creëert u een eigen bloemenweitje. De bloemen zijn prachtig en geuren lekker, maar geven ook veel nectar en stuifmeel. Extra voedzaam voor de bijen dus! En je geniet van de bloei en geur van bijvoorbeeld het Dille, waarvan het blad trouwens ook heerlijk is in een salade. Daar worden de bijen en jijzelf blij van.

Hartelijk dank namens de bijen, hommels en hun soortgenoten!