Gratis coupon snoeischaaronderhoud:
Graag laten we zien hoe je een snoeischaar in optimale conditie houdt. Stuur een mail aan [email protected] en je ontvangt direct een gratis coupon, neem deze én je snoeischaar mee naar een beurs of fair waar wij staan. Kijk hier voor de agenda.

Goed onderhouden gereedschap is het halve werk. Het werkt fijner, ziet er mooier uit en gaat langer mee. Bovendien is het beter voor planten. Een scherpe snoeischaar geeft een mooie schone snede en beschadigt planten minder.

Reinigen

Maak het gereedschap schoon door aarde en vuil eraf te borstelen met een harde borstel. Neem het daarna af met een vochtige doek. Zijn de stelen echt vies geworden dan kun je ze afboenen en naspoelen. Maak ze daarna liefst zo snel mogelijk droog zodat het vocht niet helemaal in het hout trekt.

Stelen vastzetten

Als de stelen of handgrepen loszitten draai dan de schroeven vast en sla eventuele wiggen dieper in het hout.
Stelen gaan vaak los zitten door het uitdrogen van het hout. Van belang is dit uitdrogen (=krimpen) zoveel mogelijk te voorkomen.
Een vaak gegeven advies om het gereedschap een nacht in een emmer water te zetten, raden we af.
Dit werkt op korte termijn wel, maar verergert op de langere duur het probleem. Niet doen dus! Beter is het om de stelen en vooral de kopse kanten ervan goed in de gekookte lijnolie te zetten. Het hout zuigt zich vol met olie en heeft daardoor veel minder last van krimpen en uitzetten.

Scherp maken


Bot geworden gereedschap maak je scherp met een halffijne vijl en daarna met een slijpsteen of diamantslijper*. Wát je gebruikt is afhankelijk van het soort gereedschap. Zo moet een snoeischaar en een schoffel natuurlijk superscherp zijn. Een plantschepje en spade moeten minder scherp zijn, een te scherpe snede zou gevaarlijk zijn.
voor het scherp maken van tuingereedschap en zeisen zonder materiaalverlies Bronzen gereedschap kun je ook ‘haren’ op een haaraambeeld. Hiermee plet je de snede van het gereedschap, daarna haal je de laatste oneffenheden en bramen weg met een fijne slijpsteen of een diamantslijper.
Zelf geven we hier de voorkeur aan, omdat je zo praktisch geen materiaal verliest.
Slijp het bronzen gereedschap nóóit met droge slijpmachine, hierdoor kan het brons te warm worden, en zijn stevigheid verliezen. Mocht dit gebeuren dan kun je door koud hameren de stevigheid weer terugkrijgen.
*Maak je het gereedschap regelmatig scherp, dan volstaat meestal een slijpsteen of diamantslijper.

Snoeischaren

Een snoeischaar kun je niet met een gewone vijl scherp maken. Het mes van de schaar is namelijk harder dan de vijl. Een snoeischaar slijp je daarom met een slijpsteen of diamantvijl, altijd met de hand en nooit op een machine. Hoe fijner de steen of vijl, des te scherper maak je het mes van de schaar. En dat is belangrijk! Met een scherpe snoeischaar maak je een zuivere schone snede, hierdoor heelt de wond van de boom of struik sneller.
Helaas worden er vaak veel te groffe diamantvijlen of slijpstenen aangeboden. Hiermee lijkt de snoeischaar scherp te worden, echter de snede wordt ruw en rafelig en de wond van de struik en heelt slecht.
Wij werken met de originele amarylsteen of diamantslijper van Felco, deze zijn speciaal ontwikkeld voor snoeischaren, ze werken voortreffelijk en gaan bijzonder lang mee.

Graag laten we zien hoe je een snoeischaar in optimale conditie houdt en geven we tips voor onderhoud. Stuur een mail aan [email protected] en je ontvangt direct een gratis coupon*, neem deze én je snoeischaar mee naar een beurs of fair waar wij staan. Kijk hier voor de agenda.
*geldig t/m 31 mei 2017

Stelen in gekookte lijnolie zetten

lijnolie-voor-tuingereedshap-onderhoud
Zijn de stelen door het afboenen wat ruw geworden, schuur ze dan als ze droog zijn glad met fijn schuurpapier. Daarna de stelen met een doekje* met gekookte lijnolie inwrijven. Lijnolie of lijnzaadolie is milieuvriendelijk en beschermt het hout goed. Begin met de kopse kanten, daar trekt het meeste in en laat deze goed volzuigen. Breng op de rest van de stelen de olie dun aan en laat het een half uurtje intrekken. Wrijf ook de ijzeren delen van je gereedschap in. Bij bronzen tuingereedschap mag dat ook, maar echt nodig is dit niet. Veeg daarna de overtollige olie weg, doe je dit niet, dan gaan de stelen plakken. Als de stelen goed gedroogd zijn, kun je als je het nodig vind de procedure herhalen.
Door de olie worden de stelen praktisch ongevoelig voor vocht en uitdroging. Met verloop van tijd krijg je dan mooie, bijna gepolijste, stelen met een natuurlijke uitstraling.
*NB. Laat de gebruikte doek uitgevouwen drogen, in verband met het zelfontbrandingsgevaar van de olie!

 

Ordenen en opbergen

Van belang is dat elk stuk gereedschap een eigen plekje geeft. Doe je prax-gereedschaphangersdit niet dan ligt het al snel kris kras door elkaar en wordt het een rommeltje. Bovendien kan rondslingerend gereedschap gevaar opleveren en snel bot worden.
Berg het gereedschap op in een kast of hang het aan een wand.
Verstelbare gereedschapshangers zoals de prax-rails zijn bijzonder praktisch en te gebruiken voor alle soorten gereedschap. Ze kunnen aan een wand geschroefd worden en geven direct overzicht.
Hang de rails op in droge omgeving maar liefst niet bij de centrale verwarming dan drogen de stelen teveel uit.
Goed zorgen voor gereedschap begint bij slim opbergen.

Reageer op dit bericht