Tuinieren met brons

Koper en planten

Ervaring leert dat tuinieren met bronzen tuingereedschap gemakkelijk is, het gereedschap van spade tot schoffel zeer comfortabel in gebruik.

Als grond in contact komt met koper of brons kan dat de waterhuishouding en de structuur verbeteren. De grond behoudt zijn natuurlijke spanning en magnetisch veld, daardoor kunnen planten beter groeien. Koper is een zeer belangrijk sporenelement voor planten. Gebrek eraan leidt tot zwakke groei en minder opbrengsten. Koper kan onvoldoende in de grond aanwezig zijn. Maar een te kort aan koper kan ook ontstaan door een overmaat aan stikstof. Hierdoor is er veel bladgroei en treedt vertraging op bij het verouderen en afvallen van het blad. Waardoor er tijdens de ontwikkeling van de vruchten een te kort aan koper ontstaat omdat dit opgenomen is in het blad.

 

Koper en slakken

Slakken kunnen een vervelend probleem zijn voor veel tuiniers. Onverwachts richten ze soms veel schade aan. In mijn moestuin heb ik veel uitgeprobeerd en toegepast wat ik aan adviezen ontving en gelezen heb om slakken af te weren. Eierschalen, houtsnippers, glas, zout, houtkrullen, biervallen, enzovoorts. In de tuin werkt alles wel een beetje, maar onnavolgbaar. Hoe kom je bovendien aan 30 kg eierschalen als je een moestuin hebt van 100 m2. En hoe denkt de volgende bewoner over al het glas dat ik in de grond gestopt heb.

Slakkenringen

Wat ik inmiddels ook weet, is dat slakken een perfecte neus hebben voor ‘zwakke’ planten. Dat wil zeggen, planten die het niet naar de zin hebben en niet goed groeien of die nog niet sterk genoeg zijn, bijvoorbeeld pas uitgeplante sla. Bij deze planten slaan slakken onmiddellijk toe en dat moet ook zo zijn. Slakken zijn eigenlijk de beste opruimers in de tuin.

Tegenwoordig help ik deze ‘zwakke’ planten door er al dan niet tijdelijk een koperen band, een slakkenring omheen te zetten. Met een goed resultaat, tenminste als er zich geen slakken binnen de ring bevinden. Hoe werkt dit? Slakken die in contact komen met koper krijgen een elektrische schok. Dit is voor hen kennelijk zo vervelend dat ze zich hierdoor terugtrekken. Hierdoor wordt tuinieren weer een stuk aantrekkelijker.

De ringen zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

Koperen plakband

Voor terrasplanten in potten gebruik ik koperen plakband dat ik om de pot heen wikkel. In sommige gevallen heb je 2 banen koper nodig. Natuurlijk moet je wel zorgen dat de gebruikte potgrond vrij van slakken is. En ook dat ze niet via de onderkant van de pot naar binnen kunnen komen.

Steeds meer tuiniers ontdekken dat koper uitstekend werkt om planten te beschermen tegen slakken. Hierdoor werd bij ons de vraag naar koperringen en koperplakband steeds groter. Intussen brengen we daarom onder eigen merknaam Slakkenschrik® op de markt.