Koper en voeding
Koper in voeding is een essentieel sporenelement voor de hogere dier- en plantensoorten. Allereerst speelt het een rol bij de stofwisseling in het lichaam. Het regelt het onder meer de opname van ijzer en vitaminen. Als je niet voldoende koper binnenkrijgt, werkt je lichaam niet optimaal. Ook is de koperopname in je lichaam van invloed op je immuunsysteem. Bovendien geeft koper kleur aan je huid en je haar.
Omdat koper een grote rol speelt bij de ontwikkeling, is voldoende koperopname tijdens de zwangerschap erg belangrijk. Zowel de foetus als de pas geboren baby heeft koper nodig voor de groei. Babyvoeding wordt om deze reden vaak verrijkt met koper.
Als het menselijk lichaam goed wil kunnen functioneren, dan is 0,5 tot 3 mg koper per persoon per dag nodig. Koper wordt door de spijsvertering opgenomen. Dit gebeurt via het voedsel dat je eet. Daarom is goede voeding van belang.
Helaas, uit veel onderzoeken blijkt echter dat voedsel steeds minder mineralen en sporenelementen bevat. Dit komt onder andere door het gebruik van kunstmest.
Kortom, natuurlijk en evenwichtig gegroeid voedsel eten is de sleutel. Want met een gevarieerd en gebalanceerd dieet krijg je zeker voldoende koper binnen.
Waar zit in koper in?
Zoals genoemd is koper in voeding een essentieel sporenelement voor de hogere diersoorten en planten. Daarom ook voor ons, als mens.
Bekijk eens de tabel hieronder. In de tabel kun je aflezen welke voeding veel koper bevat. Deze producten ondersteunen dus de stofwisseling en de opname van ijzer en vitaminen. Ook ondersteunen ze in het immuun systeem.
Koper in levensmiddelen in mg per kg. bron www.kupfer.de | |||
Graanproducten | |||
havermout. | 7,3 – 10,3 | tarwevolkorenmeel. | 4,35 |
roggemeel, donker. | 6,56 | tarwe-zemelen. | 4,6 – 19,9 |
roggebrood. | 0,4 – 6,8 | volkorenbrood. | 0,6 – 14,5 |
tarwebloem wit. | 1,47 | ||
Groenten. | |||
aardappelen. | 1,64 – 2,8 | rode bieten. | 0,15 – 2,5 |
bloemkool. | 1,4 – 2,3 | spinazie. | 1,97 |
erwten verse. | 2,3 | tomaten. | 0,97 – 2,5 |
komkommers. | 0,6 | wortels. | 1,1 |
kropsla. | 0,1 – 3,8 | ||
Fruit. | |||
aardbeien. | 1,3 | druiven. | 1,0 |
appels. | 0,62 – 3,0 | peren. | 1,1 – 1,34 |
bananen. | 1,35 – 2 | sinaasappels. | 0,76 |
Noten. | |||
amandels. | 1,4 | pinda’s. | 2,7 |
hazelnoten. | 13,5 | walnoten. | 3,1 |
paranoten. | 10,9 | ||
Vlees en vis. | |||
kalfslever. | 40 | rundvlees. | 0,6 – 1,6 |
gevogelte. | 2,0 – 4,1 | varkensvlees. | 1,0 – 3,1 |
runderlever. | 20,8 – 34,5 | ||
Overig. | |||
eieren. | 0,3 – 2,3 | melk. | 0,05 – 0,7 |
honing. | 2,0 |