7 praktische snoeitips

7  PRAKTISCHE SNOEITIPS

Snoeien is belangrijk voor een evenwichtige groei, een uitbundige bloei of meer fruitopbrengst. Maar ook om je planten, struiken en bomen gezond te houden of te verjongen. Hier geven we 7 snoeitips om beter, gemakkelijker en veiliger te snoeien.

Instructie snoeischaar onderhoud: neem je snoeischaar mee naar een beurs of fair waar wij staan. Per persoon kun je 1 snoeischaar door ons laten slijpen, en laten we zien hoe je deze in optimale conditie houdt. Kosten: een donatie naar jouw waarde voor onze bevriende Stichting Anak-Anak., in Oost Lombok, Indonesië.

1. DENK AAN JE VEILIGHEID

Denk aan je eigen veiligheid: draag handschoenen en eventueel andere beschermende kleding zoals een veiligheidshelm, schoenen etc. Wees ervan verzekerd dat de handgrepen van je gereedschap goed vastzitten. Zorg ervoor dat bij hoog snoeien je ladder of trap in goede conditie is en stevig staat. En ook niet onbelangrijk: ken je beperking, laat groot snoeiwerk over aan professionals, die zijn daar beter op ingericht.

 

2. HOUD JE GEREEDSCHAP SCHERP

Houd je gereedschap scherp. Bot gereedschap werkt moeilijker, veroorzaakt rafelige wonden aan bomen en planten en vertraagt de wondheling.

 

3. GEBRUIK GEREEDSCHAP HOLSTERS

Als je het hogerop zoekt en ook in bomen snoeit, is een holster, enkel of dubbel voor je snoeischaar en snoeizaag bijzonder handig. Zo voorkom je onnodig op en neer klimmen, of dat aan takken opgehangen gereedschap op de grond valt. In een holster heb je het gereedschap direct bij de hand. Bovendien is en voelt het wel een stuk veiliger als je weet dat je scherpe zaag je niet kan verwonden tijdens het klimmen.

 

4. GEBRUIK HET JUISTE SNOEIGEREEDSCHAP

Voor takken tot duimdikte (1,5 tot 2,5 cm) gebruik je een snoeischaar. Is de tak dikker, gebruik dan een snoeizaag* of takkenschaar. Hoewel het heel verleidelijk kan zijn af en toe te dikke takken toch met een snoeischaar te knippen, door de schaar op en neer te wrikken, is dit niet aan te raden. Hierdoor ontstaan er namelijk kneuzingen in de bast van de tak, wat de genezing niet ten goede komt. Niet doen dus.
Als je in bomen snoeit op een trap of ladder, kies dan altijd voor een snoeizaag, want voor een takkenschaar heb je beide handen nodig en dan kun je jezelf niet vasthouden. Een snoeizaag heeft ten opzichte van een gewone beugelzaag het voordeel dat je minder ruimte nodig hebt en er nauwkeuriger mee kunt zagen. Ook kan de beugel in de weg zitten bij het bij strak langs de stam afzagen van takken. Een beugelzaag is dus niet erg praktisch, zeker niet als de takken dicht op elkaar zitten.
*De snoeizagen van FELCO zijn trekzagen, deze hebben een dunner blad. Waardoor je minder hout hoeft te verspanen: kost dus minder inspanning.

 

5. SNOEI OP HET JUISTE TIJDSTIP

Heel belangrijk is op het juiste moment te snoeien. Dit is afhankelijk van de soort plant, struik of boom. Snoei ieder geval nooit als het vriest. Op internet kun je veel informatie hierover vinden. Houtwal.be bijvoorbeeld heeft een uitgebreide snoeikalender van fruitstruiken en fruitbomen. Ook op de website van Groei & Bloei vind je informatie over wat je wanneer moet snoeien.

 

6. SNOEI OP DE JUISTE WIJZE

HOUDT HET SNIJDENDE MES VAN DE SCHAAR ALTIJD AAN DE KANT VAN DE STAM

Zorg ervoor dat het snijdende mes (de dunne kant) van je snoeischaar of takkenschaar altijd aan de kant is van de stam, of tak die blijft staan. Zo voorkom je kneuzingen in het deel van de tak die blijft. Deze kneuzingen kunnen ontstaan bij het vaste mes (de dikkere kant).

nee, zo snoei je niet
oké: snijdend mes dichtbij de stam
ZAAG DIKKE TAKKEN NIET IN ÉÉN KEER AF

Het is niet verstandig dikke en lange takken in één keer af te zagen. De kans is groot dat de tak de stam inscheurt en de bast deels meetrekt. Hoe dan wel?
1. Zaag de tak aan de onderkant tot op 1/3 in, op 30 – 40 cm van de stam.
2. Zaag dan de tak aan de bovenkant af, doe dit iets verder dan de inzaging aan de onderkant.
3. Zaag de overgebleven stomp af en let er op dat je de stam niet beschadigt.
Werk gerafelde randen eventueel bij met een snoeimes.

niet zo dus!
zo gaat het goed: 3 sneden methode
MAAK GEEN KAPSTOKKEN, MAAR SNOEI OOK NIET TE DIEP

a. Als je niet diep genoeg snoeit blijft er een stompje hout staan. De bast van dit stompje kan de wond niet bedekken en gaat verrotten.
b. Als je te diep snoeit beschadig, je ook het stamweefsel. Er ontstaat een grotere wond en de boom is niet in staat deze dicht te laten groeien, hierdoor gaat de wond inrotten.
a. Als je op de juiste diepte snoeit groeit de wond weer dicht door het cambium (bastweefsel) van de stam.

kapstok: gaat verrotten
te diep gesnoeid: wond gaat rotten
mooi gesnoeid: de wond zal snel helen

7. MAAK NA GEBRUIK JE GEREEDSCHAP SCHOON

Schoon werken is het halve werk. Maak je gereedschap na gebruik schoon en droog met een doek of borstel. Veeg of borstel altijd van het veermechanisme af, en niet erin. Gebruik geen staalborstel, maar een messing borstel, want dit materiaal is zachter dan de messen van het gereedschap. Slijp eventueel de messen van de snoeischaren met een slijper. Gebruik hiervoor nooit schuurpapier, de korrels kunnen in het scharnierpunt terechtkomen en er in slijten. Tot slot: Regelmatig smeren met smeerolie of onderhoudsspray. Zo houdt je je gereedschap soepel.