Kopersporen ontvangt MVO-certificaat
Blij verrast ontving Kopersporen eind april 2015 het MVO-certificaat voor sociaal en duurzaam ondernemen. Bedrijven die MVO ondernemen in de praktijk brengen komen in aanmerking voor het certificaat. De belangrijkste punten zijn People, Planet en Profit. Ook 7 andere duurzame bedrijven ontvingen het certificaat. Deze werden uitgereikt door Maurice Hoogeveen, wethouder Economische Zaken van Assen.
Missie
Kopersporen ontstond eind 2003 toen we via internet op het spoor kwamen van het PKS-bronzen gereedschap. We vonden dit zo geweldig werken dat we besloten dit te gaan importeren. Het bronzen gereedschap is een idee van de Oostenrijkse natuurziener Viktor Schauberger. Het werkt gemakkelijker en roest niet. Ook is het beter voor de grond en gaat een leven lang mee.
In 2003 heeft Kopersporen Slakkenschrik® in Nederland geïntroduceerd. Slakkenschrik® is een bijzonder milieuvriendelijke manier om planten tegen slakken te beschermen, met tevens een zeer lange levensduur.
Steeds meer geven we informatie via nieuwsbrieven en boeken die gericht zijn op het beter omgaan met de natuur. Waardoor onze missie ontstond. Kopersporen levert producten en informatie die bijdragen aan een natuurlijke manier van leven, wonen en tuinieren.
De 3 P’s in de praktijk
Producten die we verkopen of fabriceren moeten degelijk en duurzaam zijn. Ook vinden wej het van belang dat ze lokaal of in Europa gemaakt worden. Daarnaast zijn onderdelen altijd verkrijgbaar, zodat lang gebruik gegarandeerd is.
Het verpakken van producten laten we zoveel mogelijk doen door lokale bedrijven. Bij deze bedrijven werken mensen met een grote afstand tot de betaalde arbeidsmarkt.
Inpakken en verzenden doen we zoveel mogelijk in ‘groene’ dozen. Een ‘groene’ doos is een gebruikte doos of ook een doos uit een restpartij. Het vergt wel wat meer uitzoekwerk en soms aanpassingen voor het inpakken. Maar het milieuvoordeel is groot. Elke ton herbruikbaar karton bespaart meer dan 20 m3 water en ruim 2000 vrachtwagenkilometers*.
Verzenden gaat via een transportbedrijf dat deelneemt aan het Lean and Green programma. Zij hebben eind 2012 verklaard om binnen 5 jaar een CO2 reductie te gaan bereiken van 20%. Een update hierover volgt binnenkort.
Papier, plastic, metalen en gft wordt vanzelfsprekend gerecycled.
Drukwerk, flyers, gebruiksaanwijzingen enz., wordt ook uitbesteed. Aan lokale bedrijven, waar mensen werken met een grote afstand tot de betaalde arbeidsmarkt.
Omdat wij graag (papier)verspilling tegen willen gaan, versturen we onze nieuwjaarsgroet sinds 4 jaar niet meer als een fysieke kaart. We doen dit sindsdien digitaal. Met het uitgespaarde geld steunen we een goed doel met een ANBI-erkenning. Dit is een Algemeen Nut Beogende Instelling.
In 2012 zijn zonnecellen geïnstalleerd, deze dekken ca. 80% van het eigen gebruik. Omdat het dak oppervlakte beperkt was, was het helaas niet mogelijk meer te installeren.
Tot slot gebruiken we groene stroom en ook groen gas. Groen gas betekent dat het energiebedrijf bossen beschermt en aanplant. Zo compenseren ze de CO2 uitstoot van het gebruik.
*bron: Dozenhal