Veel gestelde vragen

Klik op een vraag en u vindt het antwoord.
Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen over bronzen tuingereedschap, Slakkenschrik en koper.. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Vragen over bestellen, verzendkosten, leveren, vindt u bij de algemene voorwaarden.

Schrijft u zich opnieuw in met het nieuwe email adres, en meldt u zich daarna af met het oude adres.

Veel gestelde vragen over PKS bronzen tuingereedschap

Ja, zuiver koper is veel te zacht, daarom zijn de bladen van het tuingereedschap gemaakt van brons, een legering van koper en tin met een kopergehalte van 92 tot 96%. Het brons wordt door het koud smeden hard en taai gemaakt.

Bronzen gereedschap werkt gemakkelijker dan ijzeren gereedschap, blijft lang scherp, roest niet, verbetert de grondstructuur en geeft gezondere planten.

Omdat het minder wrijvingsweerstand heeft en de grond er minder aan vast blijft kleven. Met name op kleigrond is het verschil met ijzeren tuingereedschap aanzienlijk.

De slijtage is niet hoger dan met ijzeren gereedschap omdat het brons gladder is. Bovendien is de slijtage, in tegenstelling tot ijzeren gereedschap, gunstig omdat dit spoortjes koper aan de grond toevoegt.

Nee, de slijtage van het gereedschap is zo minimaal dat het juist een voedingselement, een sporenelement voor de planten is.

Ja, het bronzen tuingereedschap is geschikt voor het gebruik op alle soorten grond. Het is niet bedoeld voor het in cultuur brengen van onbewerkte grond, noch voor het rooien van bomen, struiken of boomwortels, of om er bijzonder steenachtige grond mee te bewerken.

Nee, u hoeft het feitelijk niet eens te reinigen. We adviseren het niet langdurig in de zon te laten liggen en de houten handgrepen en stelen droog te houden.. Vermijdt dat de metalen delen in contact met zuren komen, hierdoor kan kopergroen ontstaan.

Het beste is de houten handgrepen en stelen minimaal 1 keer per jaar met gekookte lijnolie te behandelen. Met verloop van tijd krijg je dan een mooie, bijna gepolijste, stelen die praktisch ongevoelig voor vocht zijn.

Scherp maken kan of door vijlen met een fijne vijl of door het te ‘haren’, dat is het hameren met een hamer. Zelf geven we de voorkeur aan hameren, omdat je zo geen materiaal verlies hebt. Maak het gereedschap nooit scherp met droge slijpmachine, hierdoor kan het brons te warm worden, en zijn sterkte verliezen. Mocht dit gebeuren dan kun je door koudsmeden de sterkte weer terugkrijgen. Uit ervaring van gebruikers blijkt dat het gereedschap lang scherp blijft.

PKS tuingereedschap is zeer duurzaam gereedschap, dat velen van ons zal overleven. Bij eventuele schade kan het gereedschap vervangen of gerepareerd worden. PKS geeft 5 jaar garantie op het gereedschap. Dat geldt natuurlijk niet voor slijtage door gebruik. Op de stelen zit 2 jaar garantie.
terug naar vragen over PKS gereedschap

Normaal slaat het niet groen uit, maar krijgt het op de duur een mooie bruine patina. Op het moment dat je het gereedschap weer gebruikt gaat het weer glimmen. Zorg ervoor dat het brons niet in contact komt met een zuur dan slaat het wel groen uit, dit is kopergroen en is giftig. Koperen daken zijn ook vaak groen, dit is echter een duurzaam patina, een verbinding van koper, carbonaat en zwavel.

Veel gestelde vragen over Slakkenschrik® plantbescherming

Als slakken in contact komen met koper voelen een ze kleine elektrische stroom. Dit is voor hen kennelijk zo vervelend dat ze zich hierdoor terugtrekken.

In de natuur werkt niets voor 100%, er zijn altijd uitzonderingen. Soms weten slakken dat een bepaalde plant lekker is om van te eten, zodat ze de elektrische stroom die ze voelen voor lief nemen. Dit komt ook omdat een slak een geheugen heeft en een zeer sterk reukvermogen.

De ring zet je om de plant, zo hoog mogelijk in de grond. Van belang is dat je er voor zorgt dat er een koperbarrière is tussen de plant en de slakken.

Voor zover wij weten niet: de ringen moeten van koper zijn.

In de meeste gevallen wel. Bij uitzonderingen kan een 2e of 3e baan naast de 1e aangebracht worden.

In 2006 hebben we een geglazuurde terraspot met kopertape beplakt. Deze pot staat in weer en wind en zomer en winter buiten. In 2018 is de pot gesneuveld, maar het tape zat nog steeds goed vastgeplakt en werkte nog steeds.

Antwoord van Dipl.-Ing. M. Werner, Deutsches Kupferinstitut e.V, vertaling Joop Schalen

Veel gestelde vragen over Koper

Koper is juist een zeer belangrijk sporenelement. Het speelt een vitale rol bij de groei en stofwisseling van de wortels naar het blad, bloemen en vruchten. Voldoende koper geeft planten meer weerstand tegen ziekteaanvallen. Kopergebrek leidt zowel bij planten als dieren tot matige groei en een slechte ontwikkeling. Teveel koper kan ook schadelijk zijn. Met name schapen zijn daar erg gevoelig voor.

Regenwater afkomstig van koperen hemelwaterafvoeren, bevat vanwege de korte verblijftijd slechts een zeer kleine hoeveelheid koperionen. Het water kan daarom op dezelfde manier gebruikt worden als regenwater afkomstig van hemelwaterafvoeren van andere materialen. Het voordeel van het essentieel sporenelement koper speelt hier dus nauwelijks een rol. Natuurlijk moet men beseffen, dat ongeacht het materiaal van de goot, het regenwater onzuiverheden bevat door vuil van het dakoppervlak, stof, uitwerpselen van vogels, etc. en dat deze van invloed kunnen zijn op planten.
Antwoord van Dipl.-Ing. M. Werner, Deutsches Kupferinstitut e.V, vertaling Joop Schalen

Regenwormen behoren tot de ringvormigen. Dit is een andere familie dan de slakken, die behoren tot de weekdieren. Ringvormingen hebben net als wij en andere zoogdieren hemoglobine in het bloed, in tegenstelling tot de weekdieren, die hemocyanine in het bloed hebben. Het gebruik van bronzen gereedschap heeft geen negatief effect op regenwormen.

Het kopergehalte is afhankelijk van hoe planten gegroeid zijn. Planten die natuurlijke voedingstoffen krijgen, bevatten gemiddeld meer mineralen en voedingstoffen dan planten die met kunstmest opgegroeid zijn. Hier vindt u een overzicht van koper in voedingsmiddelen.

Nee dit is een mythe. Dit lukt niet, zelfs niet met een dozijn spijkers. Natuurlijk zijn er plantensoorten, die gevoelig zijn voor koper en waarbij zich littekens vormen door een zodanige ‘spijkerbehandeling’. Het is echter nooit de oorzaak voor het doorgaan van een boom.
Antwoord van Dipl.-Ing. M. Werner, Deutsches Kupferinstitut e.V, vertaling Joop Schalen