Nieuwe FELCO oogst- en dunscharen

Sinds kort hebben we drie nieuwe oogst- en dunscharen van FELCO in ons assortiment. In deze blog leggen we de verschillende eigenschappen van deze snoeischaren aan je uit. De nieuwe snoeischaren zijn speciaal ontworpen om te voorzien in de behoeften van professionele gebruikers in de fruitteelt, glastuinbouw, wijnbouw en bloementeelt. Ontworpen voor professionals en beschikbaar voor elke tuinier. Waarom zou je kiezen voor een oogst- en dunschaar als je bijvoorbeeld al een FELCO 2 schaar hebt? Oogst- en dunscharen zijn goedkoper, kleiner en lichter dan de snoeischaren waarmee je dikke takken snoeit. Wanneer je bij oogsten een langere tijd achter elkaar knipt met de schaar, dan is elke gram belangrijk. Ook hebben ze een kleinere snijbek, waardoor je nauwkeurig kunt knippen. Perfect voor het oogsten van kruiden, tomaten, fruit en het snijden van bloemen. Zo’n schaar hoort in elke keukenlade thuis. Je kunt de scharen hier vinden in onze webshop: F 320, F321, F322.  

Drie variaties

Er zijn drie verschillende oogst- en dunscharen: één met een gebogen snijbek en twee met een rechte snijbek. Wil je kiezen tussen een gebogen of een rechte snijbek? Dan zouden wij aanraden om de schaar met de gebogen bek (F 320) te gebruiken als je met name bonsai, kruiden en fruit hebt. Ook is deze schaar handig voor mandenvlechters. Het handvat van deze schaar is iets korter. De schaar met de rechte bek (F 321 en F 322) zouden we aanraden als je deze veel wilt gebruiken voor uitdunnen en verwijderen van uitgebloeide bloemen en zaaddozen. Voor rozenteelt heeft de schaar met de lánge rechte snijbek (F 322) onze voorkeur. Alle drie zijn ze geschikt voor: bloementeelt, fruitteelt, tomaten, komkommers, druiven, kruiden, bonsai en als rozenschaar. Doordat de scharen klein zijn, zijn ze bij uitstek geschikt voor het werken in de kleine ruimte, waar veel takken of stelen bij elkaar staan.

De messen

De messen zijn gemaakt van gehard koolstofstaal, dit is verchroomd (F 321 en F 322) of vernikkeld (F 320). Hierdoor blijven de messen lang scherp en zijn ze roestbestendig, wat goed is voor de levensduur van de schaar. De drie scharen zijn geschikt voor takken van maximaal 10 mm dik. Tijdens het snoeien of oogsten is het belangrijk schone, scherpe sneden te maken. Zodat een plant goed kan herstellen van de wond. En bij bloemen, zodat de sapkanaaltjes van de bloem open blijven om voedingsstoffen op te nemen. De oogst- en dunscharen zijn voorzien van een sapgoot in de messen. Een sapgoot zorgt ervoor dat de plantensappen tijdens het snoeien beter afgevoerd worden, waardoor de messen minder aan elkaar én aan de stengels blijven plakken. Dit is prettig en efficiënt in gebruik. En helpt bij het maken van een schone scherpe snede. Doordat de messen bij het uiteinde een afgeronde punt hebben, maken ze geen beschadigingen in de vrucht.  

De ergonomie en handvatten

oogstschaar-felco-322-600-2 Ergonomie betekent dat een product past bij het menselijk lichaam. En in het geval van een snoeischaar, vooral bij de menselijke hand. Een goede ergonomie van gereedschap is belangrijk. Want daardoor kan je veilig en veelvuldig tuinieren, zonder last te krijgen van vermoeidheid, spierkramp of blaren. FELCO staat erom bekend dat ze ergonomische designs gebruiken. Door de grote haarspeldveer wordt de kracht die op de hand komt, evenwichtiger verdeeld dan bij een spiraalveer. Hierdoor heb je aan het eind van de knip minder kracht nodig. De schokdempers aan de binnenkant vangen de stoot van het knippen op. De schokdemper is echt plezierig, hierdoor heb je niet meer een abrupte stop na de knip. Nadat je door een tak heen hebt geknipt, blijft er namelijk een resterende kracht en snelheid over. Deze wordt opgevangen door de schokdemper, waardoor je geen vervelende terugslag meer voelt. De handvatten zijn van staal gemaakt, hierdoor is de schaar sterk en zal lang meegaan. De antislip coating op de handgrepen zorgt voor veiligheid. De schaar zal niet gemakkelijk uit de handen glijden. De oogst- en snoeischaren zijn zowel voor links- als rechtshandigen geschikt. Met de haaksluiting kan de schaar eenvoudig en veilig gesloten worden, als deze niet in gebruik is. De veiligheidssluiting lijkt wat onhandig en aan de grote kant, maar dit is bewust gedaan. Zodat je deze ook met tuinhandschoenen aan kunt bedienen.  

Onderhoud

oogstschaar-felco-322-600-3Goed onderhoud is het halve werk. Een goed onderhouden schaar gaat langer mee en knipt vele malen lichter. Na gebruik is het meestal voldoende de schaar af te nemen met een droge doek. Verwijder hardnekkig vuil met een boenborstel of messing draadborstel. Gebruik hiervoor nooit een staalborstel, omdat deze de schaar kan beschadigen. Smeer daarna het scharnierpunt eventueel in met een beetje olie. Omdat onderhoud en levensduur van grote invloed zijn op de duurzaamheid van gereedschap kijken we hier kritisch naar. De messen zijn gemaakt van verchroomd of vernikkeld gehard koolstofstaal, hierdoor blijven ze lang scherp en hoeven ze niet geslepen te worden. Wanneer je de messen op zeer lange termijn, toch wilt slijpen, kan dit. Maar hier mee verwijder je ook het roestbeschermende laagje chroom of nikkel. Hierdoor kan de snijkant van de messen gaan roesten. Dit is op zich geen ramp, want door de messen regelmatig in te smeren met olie, kan je roestvorming tegengaan. Anders dan bij de meeste snoeischaren van FELCO kunnen de onderdelen niet individueel vervangen worden, behalve de veer en de sluiting. Ook is het niet mogelijk om de messen zelf op elkaar af te stellen. Er is, voor zo ver wij weten, geen enkele oogst- of dunschaar op de markt waarbij onderdelen dit kan. Oogst- en dunscharen komen wat betreft duurzaam onderhoud niet op hetzelfde niveau als de FELCO 2 snoeischaar. Hopelijk komt dat in de toekomst.  

Conclusie

Wij zijn vooral te spreken over de anti-roest eigenschappen en de ergonomie van deze scharen. De grote haarspeldveer in combinatie met de schokdempers is wat ons betreft echt een toegevoegde waarde ten opzichte van andere oogst- en dunscharen van FELCO (F 300, F 310) en andere snoeischaren op de markt. Kortom een mooie collectie scharen, waarvan we blij zijn dat we deze mogen toevoegen aan ons assortiment. Ontworpen voor professionals en veeleisende gebruikers. En wat ons betreft ook een aanrader voor een hobby tuinier die de moestuin en bloementuin wil bijhouden met comfortabel kwaliteitsgereedschap. Want met FELCO kies je voor zwitserse preciesie in combinatie met Japanse kwaliteit. Je kunt de scharen hier vinden in onze webshop: F 320: korte schaar met gebogen bek. F 321: korte schaar met rechte snijbek.  F 322: lange schaar met rechte snijbek.