Uitslag en antwoorden prijsvraag

antwoorden
Voor tuinbeurzen schrijven we af en toe een prijsvraag uit met de volgende stellingen:

1. Een koperen slakkenring is een ring om:
□ slakken te vangen.  
■ om planten te beschermen.
Als een slak tegen een koperen voorwerp komt dan voelt ze een elektrische stroom, de slak ervaart dat als erg vervelend en gaat weg. We vergelijken dat gevoel wel eens met als je je tong tegen een batterij houdt.  
Met koperen slakkenringen bescherm je dus planten en hou je gezonde slakken. Bovendien komen er door het koper heel langzaam koperen deeltjes in de grond die als sporenelementen dienen voor een evenwichtige gezonde groei van de planten.

2. Door te werken met ijzeren tuingereedschap:
■ droogt de grond uit. 
□ krijg je gezonde planten.
Door het slijten van het gereedschap komen er fijne ijzerstofdeeltjes in de grond. Deze ijzerdeeltjes vormen roest en onttrekken zo water en zuurstof aan de grond waardoor deze uitdroogt. Bovendien beïnvloedt het ijzer het van nature aanwezige magnetische veld van de aarde. 
Viktor Schauberger ontdekte dit, maar hij was niet de eerste, hoog ontwikkelde beschavingen zoals het oude Chinese keizerrijk gebruikten absoluut geen ijzeren tuingereedschap. Schauberger vond in koper een geweldig alternatief. Bij de grondbewerking komen sporen koper vrij, de optimale vruchtbaarheid van de grond blijft bewaard, het koper verstoort het magnetische veld van de aarde niet.

3. Bronzen tuingereedschap:
□ is heel decoratief maar niet om mee te werken.
■ is net zo sterk als ijzeren gereedschap.
Het brons dat voor het tuingereedschap wordt gebruikt is een legering van meer dan 92% koper, het andere deel is hoofdzakelijk tin. Een legering is een metaal dat bestaat uit verschillende metalen  die in gesmolten toestand samengevoegd zijn. Het brons wordt daarna koud gehamerd waardoor het sterk en taai wordt. Net zo sterk als ijzer. 

winnaars tuinfairs 2007
3 slakkenringen van Ø 15 cm.
– Mirjam Schuurman, Steenwijk
– Mevrouw A. Haverhoek, ‘s Gravendeel

3 slakkenringen van Ø 10 cm.
– Nederhof, Wesepe.
– Mevrouw A. Hovestad, Purmerend

winnaars tuinfairs 2006
3 slakkenringen van Ø 15 cm
– Claudia Vrieling uit Groningen
– A. Jansen uit Uithoorn

3 slakkenringen van Ø 10 cm
– J. Gerritsen uit Zwaanshoek
– Todi Stelling uit Peize