Ziekenhuis Birmingham: koper voorkomt besmetting

 

Koper beschermt
Een onderzoek uitgevoerd bij het Selly Oak ziekenhuis in Birmingham heeft aangetoond dat voorwerpen gemaakt van koper een breed scala aan potentieel schadelijke micro-organismen doodt. Hierdoor daalt het aantal organismen dat in contact kan komen met patiënten, bezoekers en medewerkers aanzienlijk.

koperen kraanUit het onderzoek blijkt dat zich op voorwerpen van koper tot 95 procent minder micro-organismen bevinden in vergelijking met dezelfde voorwerpen gemaakt van standaard materialen zoals roestvrij staal.

Het onderzoek, begon maart vorig jaar en werd geleid door professor Tom Elliott, Microbioloog en adjunct-directeur bij Birmingham Universitair Hospitaal NHS Foundation Trust, waaronder het Selly Oak ziekenhuis valt.
Hij zei: “Wat dit betekent is dat het risico van het oplopen van een infectie wordt verminderd, omdat aanraking één van de manieren is waarmee organismen zich verspreiden van het ene oppervlak naar het andere. De resultaten zijn erg boeiend.

“Dat 90 tot 95 procent van deze organismen gedood worden, zelfs na een drukke dag op een medische afdeling waar voorwerpen voortdurend worden aangeraakt door tal van mensen, is opmerkelijk. Het biedt ons een nieuw instrument om verspreiding van infecties te voorkomen.” Professor Elliott presenteerde zijn bevindingen op de prestigieuze ‘Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy’ (ICCAC) in Washington DC, Verenigde Staten. Hier kwamen rond de 10.000 afgevaardigden uit de hele wereld (oktober 2008).

Het onderzoek was een samenwerking tussen professor Elliott en twee  vooraanstaande microbiologen: Professor Peter Lambert, Aston Universiteit in Birmingham en professor Bill Keevil van de  Universiteit van Southampton. Het werd gefinancierd door een opleidingsfonds van de Copper Development Association in Engeland.
Eerdere laboratorium proeven uitgevoerd aan de Aston Universiteit toonden al aan dat het aantal gewone ziekenhuisbacteriën significant vermindert, als ze in contact komen met een koperhoudend oppervlak, dit in vergelijking met roestvrij staal. Zo wordt bijvoorbeeld de MRSA bacterie binnen een uur gedood op een koperen voorwerp.

Als vervolg van deze ontdekking, werd het eerste klinische onderzoek ooit op dit gebied uitgevoerd. Alle voorwerpen die veelvuldig door verschillende mensen aangeraakt worden, werden vervangen door koper, met inbegrip van kranen, smetplaten van deuren, deurklinken, toiletbrillen en bed trolleys. Deze werden speciaal gemaakt door de plaatselijke fabrikanten en geplaatst in een afdeling op Selly Oak ziekenhuis. Bij het onderzoek, werden de voorwerpen twee keer per dag schoongemaakt tegelijk met de voorwerpen gemaakt van conventionele materialen. Monsters werden genomen en naar de Aston Universiteit gebracht, waar ze werden onderzocht op micro-organismen. Na de vijf weken werden de voorwerpen van afdeling gewisseld en voor nog eens vijf weken getest. Deze unieke ‘crossover’ techniek werd ontworpen om potentiële vooroordelen te ondervangen doordat de voorwerpen nu gebruikt werden op verschillende locaties en dus op verschillende manieren.

Prof Elliott: “Ik ben al enkele decennia een consultant microbioloog en heb wel enige ervaring op het gebied van de bestrijding van infecties. Dit is de eerste keer dat ik zoiets gezien heb als koper in termen van het effect dat heeft op de omgeving. In het verleden spraken we over verschillende reinigingsmiddelen, zoals chloor en waterstofperoxide, die direct werken, maar die niet zo’n langdurig effect hebben als koper dat heeft.
“Het koper is wat ik zou noemen een intelligent metaal. Het is rustig op de achtergrond continue bezig met het doden van organismen. Het moet onderdeel worden van een pakket maatregelen om infecties te bestrijden. Koper geeft ons een nieuw wapen in de strijd tegen infecties die voortdurend op de loer liggen. Ik zie het als aanvulling op de maatregelen die we nemen op dit moment.
” Prof. Lambert: “Omdat er geen MRSA werd gevonden op de koper-houdende oppervlakken van de voorwerpen, en omdat deze resultaten de laboratorium proeven volledig bevestigen, is het veilig om te veronderstellen dat koper in een klinische omgeving net zo effectief is tegen MRSA. “

Prof. Elliott gaat volgend jaar een grotere studie leiden, om vast te stellen hoe de potentiële voordelen van het gebruik van koper het beste kunnen worden gerealiseerd. Hij zei dat het niet duidelijk hoe koper de micro-organismen doodt – maar dat dit misschien komt door de vrij komende ionen van het metaal. Hij oppert ook de mogelijkheid dat koper de membranen in de cellen van de organismen aantast, waardoor ze zich niet kunnen voeden.

Bron: University Hospital in Birmingham, oktober 2008.
http://www.uhb.nhs.uk/copper-study-q-and-a.htm
https://www2.aston.ac.uk/news/releases/2008/october/copper
Meer informatie https://www.uhb.nhs.uk/news/copper-cuts-contamination.htm

Vertaling : Joop Schalen 2009