kringlooplandbouw-liebig
De zoektocht naar kringlooplandbouw

De zoektocht naar kringlooplandbouw

8.25

Artikelnummer: K713

De zoektocht naar kringlooplandbouw.

DE ZOEKTOCHT NAAR KRINGLOOPLANDBOUW.

Het boek ‘De zoektocht naar kringlooplandbouw’ is in 1861 geschreven door Justus von Liebig, de uitvinder van de kunstmest.  Minder bekend is dat hij later fel bestrijder werd van het gebruik kunstmest en kringlooplandbouw propageerde! Het boek is een must voor iedereen die bewust met de bodem van zijn tuin of akker om wil gaan.

 

WAARSCHUWING TEGEN KUNSTMEST.

Justus von Liebig (ook uitvinder van het bouillonblokje), ontdekte door onderzoek dat kunstmest helemaal niet het doel bereikte. En dat het veel meer kwaad dan goed veroorzaakt in de bodem. 150 jaar na zijn kritisch artikel over de keerzijde van het gebruik van kunstmest is de tekst nog steeds actueel. Justus von Liebig waarschuwde in zijn tijd tevergeefs tegen het grootschalig gebruik van kunstmest in de landbouw. Het leidt tot verarming van de bodem en ongebreideld strooien is een groot gevaar voor een gezond bodemleven.

 

JUSTUS VON LIEBIG PLEIT VOOR DUURZAME LANDBOUW.

‘De zoektocht naar kringlooplandbouw’ beschrijft hoe Von Liebig terugkomt op zijn visie: dat het veelvuldige gebruik van kunstmest nooit kan zorgen voor een oplossing van het voedselprobleem. Ook noemt hij de intensivering van de landbouw een dwaalweg. Het bodemleven wordt door het grootschalige gebruik van kunstmest volgens de wetenschapper ernstig verstoord. Door massale toevoeging van kunstmest kan er op korte termijn wel meer gewas van een veld worden gehaald. Maar uiteindelijk wordt het bodemleven buitenspel gezet. De grond zal zodanig verarmen dat er binnen enkele eeuwen hongersnoden dreigen, stelt hij.

 

Von Liebig pleitte ervoor om weer meer duurzaam te produceren, zoals er in het verleden ook werd gewerkt. Voedingsstoffen die worden geoogst, moeten ook weer aan de bodem worden toegevoegd. Dat kan in de vorm van mest, compost of as. Duurzaamheid is dus niet een modewoord, maar werd al door Von Liebig gepropageerd.

 

Oorspronkelijke titel 1861: ‘Es ist ja dies die Spitze meines lebens’, Vertaling Auko Knol
Nederlands. Geïllustreerd, 69 blz., paperback.
Uitgeverij Mulder Agro BV ISBN: 978-90-817996-0-7. Twaalfde druk.

 

Tip: Lees ook het boekje over bodemgezondheid van dokter Gouwe, bij ons verkrijgbaar.

Extra informatie

Gewicht 0.2 kg

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De zoektocht naar kringlooplandbouw” te beoordelen