haarhamer
Haaraambeeld

Haaraambeeld

12.95

Artikelnummer: K561

Gereedschap scherp maken zonder materiaalverlies.

HAARAAMBEELD

Dit haaraambeeld kan je gebruiken om je bronzen gereedschap scherp te maken. Als je gereedschap bot is geworden kan je namelijk drie dingen doen: vijlen, slijpen of haren. Bij vijlen en slijpen verlies je onnodig kostbaar brons. Daarom adviseren wij om bronzen gereedschap te haren. Dat is de methode die van oorsprong ook gebruikt om een zeis scherp te maken. Het haren van brons is een nauwkeurig werkje, maar gemakkelijk om te leren. Je gebruikt dit haaraambeeld als ondergrond bij het haren, het liefst in combinatie met een haarhamer.

Ook als de rand van je spade iets omgebogen is omdat je een steen veel te hard geraakt hebt, dan kun je met dit aambeeld als ondergrond de rand van je spade weer mooi recht slaan.

Een bijkomend voordeel is dat brons harder wordt van het koud smeden. Het haren van je bronzen gereedschap is dus een geschikte manier om je gereedschap in goede conditie te houden.

 

SPECIFICATIES

Gemaakt van smeedstaal., aambeeldmaat 4×4 cm, totale lengte 9 cm. Gewicht: 450 gr.
Het aambeeld heeft een punt, waarmee je hem stevig kunt vastslaan in een houtblok.

 

Tip 1: Haren met een haarhamer en aambeeld vereist wel wat oefening. We hebben ook een haaraambeeld met slaghulzen, deze is door iedereen gemakkelijk te gebruiken.

Tip 2: Een snoeischaar kun je niet op deze manier scherp maken. Het mes van de betere snoeischaren is van gehard staal en zal breken als je erop slaat. Deze messen maak je scherp met een fijne slijpsteen of diamantvijl. Hoe fijner de steen of de vijl, des te scherper wordt de schaar.

Extra informatie

Gewicht 1 kg

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Haaraambeeld” te beoordelen